Bo og arbejd i Lissabon

Lissabon er Vesteuropas ældste hovedstad og har utrolig meget at byde på for danskere, der ønsker at leve og arbejde i udlandet. Lissabon er samtidig den hovedstad i Europa, der ligger længst mod vest. Byen er beliggende på Portugals fastland lige ud til Atlanterhavet. Klimaet i hovedstaden er mildt med varme, solrige somre og lune vintre, og byen kan prale med at have mere end 250 solskinsdage om året. Der bor ca. 565.000 indbyggere, og det officielle sprog er portugisisk, men mange portugisere i Lissabon er rigtig gode til engelsk.

Arbejde i Lissabon

Lisbon squareJobmuligheder i Lissabon

Som dansker i Lissabon er der mange muligheder for at finde et arbejde, som kan være en god start på din karriere. De fleste jobmuligheder er inden for følgende fagområder: customer service, it-support, turisme, BPO og SSC. De fleste virksomheder i Lissabon tilbyder ufaglært arbejde med træning på stedet. Lønniveauet ligger omkring 1.300 euro om måneden + provision, og nogle virksomheder tilbyder ‘relocation-pakker’, hvilket vil sige, at de stiller en bolig til rådighed for dig i en given periode. Med i pakken følger også, at de hjælper dig med registrering hos de lokale myndigheder.

Hos nogle virksomheder er det ligeledes en del af kontrakten, at de refunderer din flybillet, hvis du bliver på arbejdspladsen i en aftalt periode. Inden du underskriver kontrakten, er det en god ide, at du spørger arbejdsgiveren, om forsikring og forplejning er en del af lønnen. Det er almindeligt, at mange arbejdsgivere tilbyder sprogundervisning i portugisisk som en del af ansættelsen. Mange af de virksomheder, som søger udenlandske medarbejdere, er i vækst, og derfor tilbyder de gode karrieremuligheder for de medarbejdere, der ønsker mere ansvar.

Hvordan du søger job

Med hensyn til at finde et job i Lissabon er det nemmeste for dig at søge på internettet efter ledige stillinger. Her på siden er vi altid opdateret med de nyeste stillinger. For at søge en stilling skal du elektronisk sende en kortfattet og motiveret ansøgning samt dit CV. Kommer du i betragtning til jobbet, vil du blive indkaldt til en samtale. Hvis du ikke har mulighed for at komme til Lissabon til samtalen, vil de fleste virksomheder tilbyde, at samtalen kan foregå via Skype.

Kulturen på arbejdspladsen

Det er fælles for mange af de virksomheder i Lissabon, der søger arbejdskaft i udlandet, at kulturen på arbejdspladsen er ung og dynamisk. Det forventes af dig, at du er stabil og møder til tiden, og at du er villig til at arbejde på skiftende arbejdstider. Der vil ofte være tale om virksomheder, som har mange forskellige nationaliteter ansat. Dette miljø giver dig et indblik i mange forskellige kulturer og nationaliteter og er med til at udvikle dig både på det professionelle og personlige plan.

Regler for ansættelsen

En almindelig arbejdsuge i Portugal ligger på 40 timer, og det er samtidig det makimale antal timer, man må arbejde om ugen. Man opsparer to feriedage om måneden, og disse kan afholdes efter 6 måneders ansættelse. Som udgangspunkt skal en ansættelseskontrakt være ubegrænset. Du skal være opmærksom på, at der er en prøvetid i en ansættelse på mellem 90 og 180 dage. Hvis ikke andet er aftalt, kan arbejdsforholdet opsiges af begge parter uden varsel i prøveperioden.

  • – I prøveperioden: for begge parter – fra dag til dag.
  • – Efter prøveperioden: ansættelsen kan opsiges af begge parter senest den 10. i måneden med udløb den sidste dag i samme måned.

Muligheder for networking

Det er altid spændende at møde nye kulturer og at lære et nyt sprog. Ønsker at udvide dit professionelle netværk, mens du arbejder i Lissabon, kan vi anbefale at du kigger forbi hjemmesiden www.eventbrite.com/d/portugal–lisboa/networking. Der er mange danskere, der bor og arbejder i Lissabon. Et af de steder, man finder hinanden som dansker i Lissabon, er i Facebook-gruppen “Danskere i Lissabon”. Her skriver fastboende danskere jævnligt, hvis de har lyst til at mødes til en kop kaffe og professionel sparring.

Bo i Lissabon

Lisbon bridge

Hvordan du finder en bolig

Som tidligere nævnt tilbyder flere arbejdspladser at arrangere bolig for dig som en del af ansættelseskontrakten. Vi anbefaler, at du tager imod denne mulighed. Det vil sikre dig, at du har et sted at bo, når du ankommer til din første arbejdsdag i Lissabon. Efterfølgende vil du have rig mulighed for at finde et sted, der passer dig bedre. Vi anbefaler, at du altid besigtiger boligen, inden du underskriver en kontrakt. I Lissabon udlejes mange lejligheder møbleret, og hvis du selv ønsker at indrette, er det også en mulighed.

Prisniveauet på leje af lejligheder i Lissabon er generelt noget lavere end i fx København. Det er muligt at leje en treværelses lejlighed i den attraktive Lissabon-bydel Belem for 600 euro + forbrug om måneden. Det en god ide at være fysisk til stede i Lissabon, mens du leder efter en bolig. På denne måde kan du sikre dig at placeringen og lejligheden er, som du ønsker. Kontakt eventuelt en lokal ejendomsmægler for råd og vejledning. De har et godt kendskab til det lokale boligmarked.

Spændende aktiviteter og oplevelser i Lissabon

Lissabon er kendt for sin storslåede arkitektur, og som den ældste hovedstad i Vesteuropa har byen et kæmpe udvalg af arkitektoniske perler inden for forskellige stilarter som for eksempel barok, romansk, moderne og postmoderne. Når du bor i byen, kan du dagligt gå på opdagelse og opleve noget nyt. Trænger du til lidt ekstra afkobling efter arbejdet eller studierne, så ligger der fine sandstrande kun 15-20 minutter uden for byen med lokal bus. Her har du også mulighed for at dyrke forskellige vandsportsaktiviteter.

Internationale og nationale fællesskaber i Lissabon

Lissabon er generelt en energisk by, hvor der er mange aktiviteter og begivenheder, som man kan vælge at deltage i. Ved disse lejligheder mødes både lokale portugisere og fastboende udlændinge. En god mulighed for at møde portugisere, er til sprogudvekslingsaftener, som oftest foregår på caféer o.l. På følgende hjemmeside kan du møde en makker til sprogudveksling:  Et andet sted hvor du kan networke med andre, som er udstationeret i Lissabon er på https://www.internations.org. Her kan du deltage i spændende arrangementer med mennesker fra forskellige nationaliteter, som også er udstationeret.

Leveomkostninger i Lissabon

På mange områder er Lissabon meget anderledes end Danmark, og hvad angår leveomkostninger er der også en stor forskel, for det er meget billigere at leve og bo i Lissabon. Både når du skal leje en bolig, spise på restaurant eller café, eller når du skal transportere dig med taxa eller offentlig transport. Eksempler på prisforskelle mellem København og Lissabon: et måltid på restaurant koster 16 euro i København og 7,50 euro i Lissabon, taxa pr. km koster 2 euro i København og 0,47 euro i Lissabon.

Hvordan lærer jeg portugisisk?

Portugisisk er det mest talte sprog i Sydamerika, og det er samtidig et af de officielle sprog i EU. I Portugal tales den variation af sproget, der kaldes europæisk portugisisk. Hvis du i forvejen kan tale spansk, italiensk eller fransk, så er det noget nemmere at lære at tale portugisisk. Vi kan kun anbefale, at du giver dig i kast med det lokale sprog, for at få mest ud af dit ophold. Her er et eksempel på en god sprogskole i Lissabon: https://www.lusaschool.com.

Når du ankommer til Lissabon

Lisbon skylineRegistrering og arbejdstilladelse

Portugal er en del af EU, og derfor kan du som EU-borger frit rejse ind i Portugal og finde et job i henhold til gældende EU-lovgivning om arbejdskraftens frie bevægelighed. Når man bor og opholder sig længere end tre måneder i Portugal, skal man dog ansøge om opholdstilladelse. Dette gøres ved, at du møder personligt op hos det portugisiske fremmedpoliti Serviço de Estrangeiros e Fronteiras og fremlægger dokumentation, som begrunder dit ophold. Dokumentationen kan enten være en indmeldelse på et studium som bevis for et studieophold eller en ansættelseskontrakt.

  • NB! Det skal fremgå af din ansættelseskontrakt, at arbejdsgiveren står for at tilmelde dig det sociale system. Dette er et krav, når du ansøger om opholdstilladelse med en ansættelseskontrakt.

Opret en bankkonto

Det er en god ide at oprette en konto i en Portugisisk bank, når man bor og arbejder i Lissabon. Det er heldigvis relativt enkelt. Først skal du gøre op med dig selv, om du ønsker en fysisk bank, eller om dine behov er dækket ved at have en online bank. De fleste banker i Portugal tilbyder deres service på engelsk både i deres fysiske afdeling og på deres online tjenester. For at oprette en konto skal du fremvise dit skattenummer samt en bopælsattest.

Sygeforsikring i Portugal

Når man bor og opholder sig længere end tre måneder i Portugal, skal man ansøge om opholdstilladelse, og via denne bliver man optaget i det portugisiske sygesikringssystem. Du er nu forsikret i samme omfang som almindelige portugisiske statsborgere, og kan på lige fod benytte dig af det offentlige sundhedssystem i Portugal. Dog skal du være opmærksom på, at der på mange offentlige hospitaler og lægecentre kan være brugerbetaling. Det kan være en rigtig god ide at tegne en privat sygeforsikring eller hurtigt muligt søge optagelse i den portugisiske sygesikringsordning.

Skatteregler og -satser

Når du ansøger om opholdstilladelse hos det portugisiske fremmedpoliti Serviço de Estrangeiros e Fronteiras, skal du også fremvise et portugisisk skattekort. Skattekortet kan du få ved at møde personligt op på det lokale skattekontor, og det er vigtigt, at du har dette dokument, inden du møder op til registrering hos fremmedpolitiet. Skattesystemet i Portugal er mere lempeligt end det danske, og jo højere ens indkomst er, jo højere er skatten. Skatteprocenten ligger på 14,5% for laveste indkomsttrin og på 48% (+2,5%) for højeste indkomsttrin.

Bedste grunde til at flytte til Lissabon

Som beskrevet ovenfor, er der mange gode grunde til, at mange danskere vælger at flytte til Lissabon for at arbejde eller studere. Det milde og varme klima lokker mange danskere til at afprøve eventyret om at bo i udlandet, for når arbejdsdagen er færdig, kan du nyde det dejlige vejr på en café med vennerne eller tage en dukkert i havet. Men vigtigst af alt er, at et ophold i udlandet gavner dine fremtidige karrieremuligheder både på det professionelle og personlige plan. Se vores ledige job i Lissabon her.