Litauen

Bo og arbejd i Litauen

Litauen er ikke kun prisvenligt og sikkert; det rangeres også højt, når det kommer til glade medarbejdere og tilbyder en god balance mellem arbejde og privatliv. Noget, der er meget tiltalende for expats og udlændinge, der er interesseret i at flytte til og arbejde i udlandet. Med over 150 internationale virksomheder er det let at finde et job med en anstændig løn, uanset om du har en uddannelse eller ej. Udover landets gunstige arbejdsforhold tilbyder Litauen også en fantastisk måde at leve på. Med de næsten middelalderlige byer og bygninger og smuk natur får du en charmerende kombination af kultur og modernitet. Som mange andre lande i Europa havde Litauen en karantæneperiode i et par måneder, da tilfælde af Corona steg. Landet har nu kontrolleret situationen og er en af de mindre berørte. Der er dog iværksat mange restriktioner. For eksempel skal du holde en afstand på mindst 1 meter fra andre, være grundig med håndhygiejne og desinfektion, og du har ikke lov til at gå på arbejde, hvis du oplever nogen symptomer, der er forbundet med Corona.  
Vilnius, Litauen Vilnius

At bo i Litauen

Grundlæggende oplysninger om Litauen

 
 • Vejr : Milde, varme somre og kolde vintre - fra +25 to -4 °C
 • Befolkning : Cirka 2,8 millioner borgere
 • Historie : Litauen var en del af det tidligere Sovjetunionen, men landet fik sin uafhængighed i 1990 efter næsten 50 år under sovjetisk besættelse.

Vidste du?

 
 • At Litauen rangerer i top 20 af lande i verden med den hurtigste internet- forbindelse
 • Litauisk er et af de ældste sprog i verden
 • Litauen ejer også det ældste træ i Europa, som overlevede korstogene: Stelmužė
 • I slutningen af det 14. århundrede var Storhertugdømmet Litauen det største land i Europa og omfattede det nuværende Hviderusland, Ukraine og dele af Polen og Rusland
 • Den mest populære sport i Litauen er basketball

Indkvartering i Litauen

Klaipeda, Litauen Klaipeda
At leje en lejlighed er det mest almindelige valg for expats, der bor i Litauen. Som i de fleste lande vil det være dyrere at bo i hovedstaden eller i de større byer end at bo i mindre byer eller uden for byens centrum. Sammenlignet med andre EU-lande kan du finde lejeboliger såsom etværelses-lejligheder, der ligger i centrum af større byer for omkring 400-500 euro om måneden. For en større lejlighed skal du regne med 600-900 euro om måneden. En mulighed er at finde en roomate at bo sammen med og spare nogle penge på lejen. Udgifter såsom månedlige omkostninger til el og vand er normalt ikke inkluderet i denne pris. Når du finder en lejlighed, underskriver du normalt en lejeaftale i 12 måneder, men i nogle tilfælde kan du forhandle om en kortere eller længere lejekontrakt. Vær opmærksom på, at det også er almindeligt at betale et depositum svarende til 1-3 måneders leje, inden du flytter ind. Dette returneres til dig, når du beslutter at flytte. Du kan lede efter lejligheder på websteder som f.eks https://domoplius.lt/en/ eller spørge i Facebook-grupper for expats der bor i Litauen samt tjekke grupper relaterede til at finde lejligheder . Du kan også få nyttige råd fra dine nye arbejdsgivere, der har en bedre indsigt i boligsituationen i byen. Eller sandsynligvis kan du få en flytte-pakke, der inkluderer en lejlighed fra arbejdsgiveren.

Leveomkostninger

Leveomkostningerne i Litauen vil i de fleste tilfælde være billigere sammenlignet med andre europæiske lande, afhængigt af hvor du kommer fra. Litauen blev faktisk udnævnt til et af de billigste lande i Europa for et par år siden. Som i mange andre lande vil du bruge lidt flere penge på indkvartering og mad, hvis du bor i hovedstaden (Vilnius) eller tæt på den. Hvis du flytter til en mindre by, kan du ofte spare penge på udgifter som husleje og dagligvarer. Når det kommer til fødevarepriser, koster et måltid for to på en restaurant cirka 35 euro, en cappuccino omkring 2,20 euro, og du kan få en importeret øl (0,33 l) til omkring 3 euro. Og når du besøger et madmarked eller en købmand, kan du finde kartofler og ris i kilo, begge under 2 euro, samt en liter mælk til 0,88 euro og et dusin æg til 1,50 euro. Leveomkostninger inkluderer også internettet i din lejlighed og penge til at bruge på dit helbred og din fritid. I Litauen kan du få et internetabonnement med ubegrænset data for så lidt som 10 euro om måneden. Du kan du få et fitness-medlemskab til 29 euro om måneden afhængigt af fitnesscentret, og hvis du vil besøge biografen koster en billet 7 euro.  
Vilnius København
Fødevarer
1 kg appelsiner 9,31 kr 20 kr
12 Æg 1 kg kartofler 12 kr 3,76 kr 26,31 kr 14,56 kr
Restaurant/café
Importeret øl (0,5 l) 22,3 kr 44,66 kr
Et måltid for to på restaurant 297 kr 650 kr
Cappuccino 17 kr 39,60 kr
Selvforkælelse og helbred
Fitnesscenter medlemskab 215,3 kr 270,38 kr
Biograf- billet 55,8 kr 120 kr
Offentlig transport
Enkelt busbillet 7,45 kr 24 kr
Taxi (normal tarif, 1km) 4,65 kr 15 kr
Gennemsnitlig løn 7 206,91kr 23 530,41 kr

Trafik og transport

Kaunas, Litauen Kaunas
I Litauen kan du køre bil med europæisk kørekort, så længe det ikke er udløbet. Landet har højrekørsel, ligesom de fleste lande i Europa, så hvis du er en erfaren chauffør, vil du ikke løbe ind i nogen problemer der. Trafikforholdene kan dog afvige lidt fra, hvad du måske er vant til, da litauiske billister er kendt for til tider at være lidt aggressive og skødesløse. Hvis du ikke kører bil, har byerne mange muligheder for offentlig transport at vælge imellem. Det mest almindelige er busser eller trolleybusser. I Vilnius koster en enkeltbillet € 1. Hvis du får en Vilniečio kortelė (elektronisk billet) til 1,50 €, koster en enkeltbillet 0,65 €. Du kan også købe 24/72 timekort til 5/8 € (www.vilniusticket.lt). Du har også mulighed for at leje en cykel eller en scooter mange steder i de større byer og komme rundt på denne måde. Hvis du har brug for at bestille en taxa eller Uber, vil disse være billige, især sammenlignet med andre EU-lande. Hvis du ønsker at tage en længere tur, kan du også rejse mellem byerne i Litauen med tog. Mellem Vilnius, hovedstaden, og byerne Kaunas, Varena, Šiauliai og Klaipėda, er der et forbindelsesnetværk, der drives af LG Keleiviams-tog. Da de fleste af de større byer ligger ca. 1-2 timer væk fra Vilnius, kan det være den perfekte weekendaktivitet at udforske mere af Litauen.  

Hvad du kan lave i din fritid

I hele Litauen finder du mange interessante steder at besøge og udforske. For eksempel er der masser af museer med fokus på alt fra historie og religion til litteratur og kultur. Når du har fundet dig til rette og er klar til at udforske landet, er der mange gode områder, du kan besøge. For eksempel kan du starte i Vilnius gamle bydel, dette område er et af UNESCOs verdensarvsteder, og du vil hurtigt forstå hvorfor. Med sin spektakulære arkitektur og charmerende brostensbelagte gader er det svært ikke at blive forelsket. Du kan også besøge Gediminas Slotstårn, som ligger 48 meter over byen Vilnius. Hvis du er interesseret i Litauens historie og baggrund, er et besøg i Grūto Parkas, en park og et nationalt center, en god idé. Her finder du relikvier og skulpturer dateret tilbage til den tid, da Sovjetunionen havde kontrol over landet. En anden park, der er et besøg værd, er Curonian Spit National Park i Neringa. Her kan du ikke bare nyde de smukke omgivelser, her er der også en spa med mange helbredende behandlinger, der inkluderer mineraler fra Østersøen. Du kan også gå i biografen eller teatret eller købe billetter til en koncert eller jazzfestival (disse er populære i Litauen). Når verden er sikker igen efter Covid-19, selvfølgelig. Desværre aflyses alle større offentlige sammenkomster desværre.

Mød andre expats

Litauen har omkring 60.000 udlændinge fra hele verden, der bor i landet med opholdstilladelse. Så der er en stor chance for at finde andre expats, hvis du vil i kontakt med folk fra dit hjemland. En mulighed er at tilmelde dig en Facebook-gruppe kaldet Foreigners in Vilnius for at komme i kontakt med andre. På Migration information centre (MIC) “I Choose Lithuania” kan du også finde andre muligheder for expats, der ønsker at få kontakt til hinanden, plus anden nyttig information og hjælp til at starte din rejse i det nye land. Hvis du vil være mere specifik, er der normalt Facebook-grupper for svenskere, tyskere osv. i Litauen.

Sprog - Lær litauisk

Det officielle sprog i et internationalt firma i Litauen vil sandsynligvis være engelsk. Men hvis du er interesseret i at lære noget litauisk, inden du ankommer, er her nogle almindelige sætninger:
 • Godmorgen - Labas rytas (lah-bahs ree-tahs)
 • Tak - Aciu (ah-choo - er blevet forvekslet med et nys)
 • Hvordan går det - Kaip laikaisi (Kayp SEh-kah-sih)
 

At arbejde i Litauen

Curonian Spit National Park Curonian Spit National Park
Litauen er blevet et mere populært valg for jobsøgende fra EU i de senere år, og takket være landets voksende økonomi vælger expats at flytte dertil og bygge en fremtid. Antallet af tyskere  i Litauen er ikke voldsomt, men der er et par hundrede, der bor og arbejder i landet. På jobmarkedet kan du finde mange internationale virksomheder, der har kontorer i Litauen, for eksempel Revolut, Nasdaq, Western Union og Teleperformance. Mange af de ledige job vil være inden for sektorer som IT, økonomi og kommunikation, og det er her, de fleste expats finder ledige stillinger. Teleperformance , der har et kontor i Vilnius, er et firma, der ofte leder efter kundeservicemedarbejdere på mange sprog. Hos disse virksomheder har du i de fleste tilfælde en oplæringsperiode, en såkaldt prøvetid på 3-6 måneder. I løbet af denne tid lærer du jobbet at kende og bliver komfortabel i din nye rolle. Efterfølgende vil der ofte være mange muligheder for at blive forfremmet og stige i rang. En anden mulighed, hvis du taler godt engelsk, er at undervise i engelsk i Litauen. Du vil derefter arbejde på fremmedsprogede skoler eller med private studerende og kan tjene en anstændig løn.

At ansøge om et job

Når du ansøger om et job i Litauen, skal du have oversat dit CV til engelsk. Selvom du ansøger om et job hos en virksomhed, hvor du vil tale på dit modersmål, kan de mennesker, der læser og håndterer din ansøgning, være internationale. Sørg for, at dit CV og følgebrev er opdaterede, og at oplysningerne er korrekte. Glem ikke at fremhæve dine styrker og tilføje yderligere sprog, du taler. Her på Workwide markedsfører vi ledige stillinger i Litauen, og hvis du finder noget, du kan lide, vil rekrutteringsprocessen gennemgås grundigt.

Ansættelsesvilkår

Arbejdsvilkår

Når du har underskrevet en kontrakt, er du formelt ansat i Litauen, og medmindre du arbejder i skift, vil din arbejdsuge være 40 timer fra mandag til fredag. Du kan have overarbejde, men en hverdag bør ikke overstige 12 timer. Du har også ret til fire ugers årlig betalt ferie. Og hvis du bliver gravid og får en baby, har du ret til at tage betalt barselsorlov i 126 dage.

Opsigelsesbrev

Opsigelsesperioden for dig som medarbejder i en virksomhed i Litauen vil ofte blive specificeret i din kontrakt. I de fleste tilfælde vil opsigelsesperioden være en måned, men hvis du har været hos virksomheden mindre end et år, kan den være to uger.

Kontormiljø/arbejdskultur

Kaunas, Litauen Kaunas
Litauere er kendt for at være hårdtarbejdende, og den generelle arbejdskultur er baseret på, at de sætter en ære i deres job. Da jobmarkedet er en smule konkurrencepræget, prøver mange at opbygge en karriere. Bortset fra det har det almindelige kontormiljø tendens til at være socialt og afslappet, og litauere beskrives ofte som respektfulde. Du skal tiltale de personer, du arbejder med, ved at bruge deres professionelle titel og deres efternavn, men man kan gå videre til at tiltale hinanden ved fornavn, når man er mere fortrolige. En anden ting, der er vigtigt, er at holde øjenkontakt, når man taler med folk, da dette er et tegn på respekt. Der er ikke altid en obligatorisk dress code, men prøv altid at klæde dig passende.

Networking

Expats såvel som lokale i Litauen kan finde netværksbegivenheder med det formål at dele information og få viden om forretningslivet på eventbrite . Ved at tage til en netværksbegivenhed kan du få forbindelser, der kan være gode at have i fremtiden og i din karriere, lære mere om dit arbejdsområde eller bare møde nye mennesker og andre expats i samme situation som dig. En anden mulighed er at tilmelde dig Facebook-grupper for expats i Litauen hvor admins eller medlemmer sommetider arrangerer sammenkomster eller begivenheder.  
 

Ankomst til Litauen

Palanga, Litauen Palanga
Som EU-borger vil du ikke have problemer, hvis du planlægger at flytte til Litauen. Standardproceduren for at flytte inden for EU er, at du kan blive i dit nye land i 90 dage uden at registrere dig, og du vil kunne klare dig med dit pas eller ID-kort som identifikation. Dette gælder også for Litauen. Men hvis du planlægger at blive længere, skal du ansøge om opholdstilladelse med midlertidigt ophold eller som fastboende. Dette skal gøres på migrationsafdelingen, kaldet MIGRIS, i Litauen, og de dokumenter, du skal medbringe, er:
 • Dit pas eller ID-kort
 • En kontrakt der viser, at du er ansat i Litauen
 • En udfyldt opholdsansøgning
Du kan starte med at sende en e-mail til migrationsafdelingen og fortælle dem, at du vil ansøge om et opholdskort. Du skal derefter booke et møde og møde personligt op på dit lokale kontor med de nævnte dokumenter klar.

Social sikring og skattenummer

Når du først er ansat i Litauen, vil du blive dækket af landets obligatoriske sociale forsikring. Omkostningerne til dette trækkes automatisk fra din løn hver måned og dækker alt fra sygesikring, barsels- og fædreorlov, pensionsforsikring og arbejdsløshedsforsikring blandt andre ydelser. Som expats, der bor i Litauen, skal du også ansøge om et skattenummer. Dette kaldes et TIN-nummer (Tax Identification Number) og består af 11 unikke cifre.

Åbn en bankkonto

At åbne en bankkonto i Litauen er ret let, og der er en del banker at vælge imellem. For eksempel tilbyder landet nogle skandinaviske muligheder som Swedbank og SEB. Men du kan også vælge Paysera, Mister Tango og Revolut. Når du åbner en konto, skal du besøge en af bankerne personligt og medbringe dit pas og en opholdstilladelse. Nogle banker har muligvis brug for yderligere dokumentation, så undersøg den bank, du vælger, inden du booker en aftale. Når din ansøgning er færdig og godkendt, vil din bankkonto være klar inden for fem arbejdsdage, og et bankkort leveres til din hjemmeadresse, eller du kan hente det i banken.

Sundhedsforsikring

Vilnius, Litauen Vilnius
Som nævnt tidligere vil du blive inkluderet i Litauens forsikringspolice, når du først er ansat og har opholdstilladelse. Forsikringen inkluderer sundhedsydelser, og lige som en litauisk statsborger får du gratis sundhedspleje på offentlige hospitaler. Du skal dog tilmelde dig denne offentlige sundhedsforsikring på et lokalt sundhedscenter eller en lokal klinik kaldet “Poliklinika”. Her får du en læge, der tilser dig og hjælper dig med at skrive en besked til dine arbejdsgivere, hvis du har brug for at blive hjemme fra arbejde og ordinere medicin, når det er nødvendigt. Hvis du foretrækker en privat sygeforsikring, kan du også ansøge om dette, da der er private klinikker i mange af byerne i Litauen. Du kan besøge et privat medicinsk center for at registrere dig personligt eller gøre det online eller over telefonen.

Skat/løn

Den gennemsnitlige løn i Litauen for 2020 er omkring 1600 euro om måneden, og mindstelønnen er omkring 600 euro om måneden. Det varierer dog afhængigt af hvilken erhvervskategori du er i. F.eks. tjener en receptionist ca. 1000 euro om måneden, og hos et rejsebureau kan du tjene op til 1400 euro om måneden. Fra januar 2020 udgør den officielle skat 20 % af din personlige indkomst, og den trækkes fra din løn. Satsen på 20 % gælder, hvis din årlige indkomst er under 84 gennemsnitlige lønninger i alt. Hvis din årlige indkomst overstiger 84 gennemsnitlige lønninger, betaler du 32 % i skat.

De vigtigste grunde til at flytte til Litauen

Litauen er et expatvenligt land, der har udviklet sig meget hurtigt i de sidste 30 år og tilbyder jobmuligheder inden for sektorer som IT, kundeservice og økonomi. Landet er ikke kun kendt for at have mange tilfredse medarbejdere, det er også rigt på historie og kultur og har en smuk kystlinje samt en fantastisk arkitektur i hovedstadens centrum. Som expat er der meget at opdage med andre ord, og det kan være den perfekte destination, hvis du flytter for første gang. Med et job i Litauen får du viden, som du ikke har adgang til i dit hjemland, og du vil opleve både professionel og personlig vækst. Det kan være udfordrende at være væk fra familie og venner i starten, men du vil lære nye mennesker at kende og skabe nye minder, og i sidste ende vil du ikke fortryde, at du tog af sted. Se vores side med ledige jobs for at finde ledige stillinger i Litauen allerede i dag!  

Job: Litauen

Vi har 0 st