Bo og arbejd på Cypern

Bo og arbejd på Cypern

Cypern er måske ikke den mest velkendte destination for arbejdsophold i udlandet. Men denne selvstændige middelhavsø har utroligt meget at byde på, både når det kommer til internationale jobmuligheder og i høj grad også i forhold til natur og kultur – ikke mindst madkultur! Cypern er den tredjestørste ø i Middelhavet, placeret lige syd for Tyrkiet og vest for Syrien og Libanon.

Ankomst til Cypern

Beach in Cyprus

Registrering og andet administrativt

Med en placering i Middelhavet vest for lande som Syrien og Libanon, nyder Cypern godt af et varmt og tørt klima det meste af året, som vi i Danmark nok ville beskrive som eksotisk. Cypern er dog ikke mere eksotisk, end at denne selvstændige republik er en del af EU, og dermed nyder de samme fordele og friheder som alle andre EU-lande.

Dette betyder naturligvis, at du som dansker og dermed EU-borger frit kan rejse til Cypern med henblik på at bo og arbejde i landet. Her har du altså en enestående chance for at bo og leve på en fantastisk smuk Middelhavsø med en lang historie, et mildt klima og en udsøgt madkultur, uden at skulle bekymre dig om visum og arbejdstilladelse.

Selv om der altså ikke er foranstaltninger, du skal gøre hjemmefra inden afrejse, er der dog stadig enkelte administrative ting, du skal tage dig af efter din ankomst til Cypern. Hvis du planlægger at blive i landet i mere end tre måneder, hvilket sandsynligvis er tilfældet hvis du rejser til Cypern for at arbejde, skal du nemlig registrere dig med navn og adresse hos de lokale myndigheder.

Bankkonto

Mange skandinaviske virksomheder har kundeservicecentre og lignende på Cypern. Er din nye arbejdsgiver en skandinavisk eller international virksomhed, er det meget muligt, at du kan få lov at benytte din danske bankkonto til overførsel af din løn. Her skal du blot være opmærksom på, at valutakursen ved internationale overførsler kan vise sig at være ufordelagtig. Dermed modtager du måske færre penge, end din løn faktisk er værd.

Desuden pålægges der ofte internatonale gebyrer ved overførsel fra udlandet. Der er derfor mange fordele ved at åbne en lokal bankkonto, som desuden gør det det nemmere at hæve kontanter, uden at du skal betale et stort gebyr. Dette er en særlig fordel i Cypern, som er et land, hvor kontanter bruges ofte – i modsætning til Danmark, hvor det meste foregår digitalt.

Sygesikring

I Danmark er vi vant til stærke sociale sikkerhedsnet og gratis sundhedsydelser, men for størstedelen af de øvrige EU-lande er gratis behandling ikke en selvfølge. Dette gælder også Cypern, hvor du får brug for selv at arrangere forsikring til eksempelvis medicinsk behandling og tandlægebehandling. På Cyperns offentlige statshospitaler har du dog adgang til behandling, men tjener du over et vist beløb, er denne ikke gratis.

Når du efter din ankomst har registreret dig som bosiddende i Cypern hos de lokale myndigheder, vil du modtage en registreringsattest, som du herefter kan benytte til at ansøge om et såkaldt hospitalskort. Dette kort vil give dig adgang til behandling i Cypern. For at få udstedt dette kort skal du medbringe dokumentation for din ansættelse og indkomst hos en virksomhed i Cypern.

Skatter

Cypern beskatter borgere med indkomstskat, der – nøjagtig som vi kender det fra Danmark – afgøres af den enkeltes personindkomst. Skatten er generelt lavere end i Danmark, og indbyggere i Cypern betaler gennemsnitligt 20-35% i skat. Her kan du se, hvad borgere i de højeste indkomstkategorier i Cypern betaler i skat – højtlønnede betaler altså ikke nær så meget i skat som i Danmark (tallene refererer til årlig indkomst):

  • 301 – 60.000 euro: 30%
  • 001 euro og højere: 35%

At arbejde i Cypern

Streets of Cyprus

Jobmarkedet

Hverdagen i Cypern er præget af et roligt middelhavstempo, som står i kontrast til en dansk hverdag med fokus på effektivitet. Mentaliteten i Cypern er sandsynligvis helt anderledes, end du er vant til, og dette gælder også for arbejdsmarkedet. Værdier som arbejdsetik og punktlighed er nemlig generelt meget forskellige fra den danske opfattelse af disse emner, og det cypriotiske arbejdsmarked er præget af en mere tilbagelænet holdning.

Mange danskere skal derfor vænne sig til den anderledes mentalitet i starten. Men Cyperns rolige tempo betyder dog langtfra, at landet ikke har fokus på arbejde og karriere. Tværtimod er Cypern blevet lidt af et hotspot for nystartede virksomheder, drevet af både lokale og internationale entreprenører. Cypern har nemlig et yderst fordelagtigt skattesystem for virksomheder, som faktisk er blandt de mest fordelagtige i Europa.

Dette tiltrækker både iværksættere og etablerede virksomheder, der flytter deres forretning til Cypern for at nyde godt af skattefordelene. På øen kan du derfor finde en række udenlandske virksomheder, der eksempelvis vælger at placere deres shared service center på Cypern. De såkaldte shared service centre fungerer som en slags forlænget arm af virksomhedens hovedkontor. Her samles alle operationelle services, som det af praktiske grunde giver mening at samle på et og samme sted. En stor global virksomhed kan således have hovedkontor i London, men vælge at placere et shared service center på Cypern, blandt andet grundet de førnævnte skattefordele. Fra disse centre håndteres operationelle services, som eksempelvis HR, bogholderi, IT, indkøb og juridisk afdeling, med flere.

Cypern er også hjem for flere såkaldte business process outsourcing centre (BPO), der på mange måder ligner shared service centre, men med den forskel, at BPO’s er eksterne virksomheder, der varetager de operationelle opgaver for internationale virksomheder.  BPO’s varetager ofte opgaver som bogholderi, IT og HR, men i høj grad også kundeservice, marketing og salg.

Flere virksomheder med skandinaviske markeder har rødder på Cypern gennem shared service centre eller BPO’s. Derfor kan der regelmæssigt være jobs at finde for ansøgere med et af de skandinaviske sprog som modersmål, og det er derfor værd at holde øje med de opslåede stillinger her på siden. Eksempelvis er den europæiske gigant indenfor e-handel, Zalando, således til stede på Cypern, og søger regelmæssigt dansktalende kundeservicemedarbejdere til at servicere deres danske kunder fra Cypern.

De udenlandske virksomheder på Cypern søger typisk personale til stillinger inden for kundeservice, som sælgere eller til it- og hr-tjenester. Der kan også være jobs at finde for højtuddannede jobsøgere, eksempelvis inden for forsikringsbranchen, eller finans og kapitalforvaltning. Var du ikke allerede opmærksom på det i forvejen, er der altså rigtig mange gode grunde til at holde et vågent øje med ledige stillinger i Cypern.

Beskæftigelseslov

I forhold til beskæftigelse er vi i Danmark vant til love, der i høj grad varetager den ansattes interesser samt en generøs lovgivning i forhold til det maksimale ugentlige antal arbejdstimer, minimumsløn, barsel og meget andet. På dette felt er lovene i mange EU-lande inkl. Cypern noget anderledes, hvilket man som dansker skal være indstillet på. Bl.a. er det maksimale antal ugentlige arbejdstimer på Cypern 48 timer.

I forhold til dine muligheder, hvis du som ansat ønsker at opsige din stilling på Cypern, skal du være opmærksom på, at dette afhænger af, hvor længe du har været ansat i stillingen. Jo længere du har været ansat, jo længere er din opsigelsesperiode nemlig. Tjek derfor din ansættelsesperiode og din kontrakt, inden du afleverer din opsigelse på chefens skrivebord, så du overholder reglerne.

  • En uge for arbejdstager, hvis din ansættelsesperiode var 26-51 uger
  • Tre uger for arbejdstager, hvis din ansættelsesperiode var over 260 uger.

Jobansøgning

De første spæde skridt i retning mod en international karriere på Cypern, tages naturligvis ved at sende en jobansøgning. Derfor er det naturligvis vigtigt, at du sender en ansøgning, som er tilpasset til arbejdsgivere på Cypern, medmindre du søger en stilling hos en skandinavisk eller international virksomhed. Selvom arbejdskulturen på Cypern generelt er tilbagelænet og afslappet, så hold altid en høflig og formel tone i din ansøgning.

At bo i Cypern

Aerial View Cyprus

Boligsøgning

Når du lander i Cypern, er det allerførste punkt på din lange to-do-liste naturligvis at finde dig et sted at bo! Når du først er i landet, er det langt nemmere at finde en bolig til leje eller endda til salg, end hvis du forsøger at arrangere dette hjemme fra Danmark. Derfor er det en god ide at vente med boligsøgningen til efter din ankomst.

Begynd derfor evt. med at leje et hotelværelse eller et midlertidigt værelse, så du har lidt tid til at kunne fokusere på at finde den optimale bolig uden at skulle stresse over det. Med udgangspunkt i et lejet værelse har du også tid til at få en fornemmelse af de forskellige områder af byen og finde ud af, hvor du helst vil bosætte dig.

Fordi Cypern har så mange expats fra hele verden og Europa, findes der masser af muligheder for at leje møblerede eller umøblerede lejligheder, huse og villaer. Som regel er lejelejligheder umøblerede, mens hele huse ofte udlejes møbleret. Til gengæld findes IKEA også i Cypern, så ender du med et umøbleret hjem, kan du nemt og billigt møblere en hel lejlighed i klassisk skandinavisk stil!

Når du skal finde en ny bolig, er det en god ide at begynde med annoncer i de lokale aviser og online udlejesider, der nemt kan findes med en hurtig søgning. Ejendomsmæglere kan også være en hjælpsom løsning, hvis du foretrækker at lade andre stå for boligjagten, men de tager høje gebyrer. Er du ude efter en billigere bolig, er der masser af delelejligheder at finde.

Leveomkostninger

Leveomkostningerne i Cypern er relativt lave – næsten halvdelen af omkostningerne ved at bo og leve i Danmark. Sammenlagt med den lave beskatning, er der derfor god mulighed for at spare penge ved at bo i Cypern – selv om dette naturligvis afhænger af, hvordan du lønnes. Udgifter til husleje er hele 53% lavere i Cypern end i Danmark, og det samme gælder for restaurantpriser.

Trafik i Cypern

Trafikken på Cypern kan være intens, og køretøjer bevæger sig konstant ud og ind ad forskellige baner i ét væk for hurtigst muligt at nå deres destination. Dog er hastighedsbegrænsninger og generelle færdselsregler nogenlunde de samme som i de fleste andre EU-lande, og så længe du selv sørger for at overholde reglerne, er det sikkert nok at færdes i trafikken på Cypern.

Danskere på Cypern

Selv om du med din nye stilling på Cypern måske har sikret dig drømmejobbet, og din nye hverdag foregår på en nærmest paradisisk middelhavsø, så kan hjemveen alligevel godt ramme. Der er heldigvis mange andre danskere bosat i Cypern, og derfor behøver det ikke være svært at finde danske netværk, hvis du ikke på din arbejdsplads har nogen at tale dansk med og tale om livet hjemme i Danmark.