Vil du bo og arbejde i Tjekkiet?

Vil du bo og arbejde i Tjekkiet?

Tjekkiet er en ægte østeuropæisk perle, der byder på alt lige fra pragtfuld natur til hyggelige caféer, lækre restauranter, kunst og historiske bygninger. Prag har længe været en populær feriedestination for danskere, og er du en af dem, der har forelsket dig i Tjekkiet og overvejer, om landet kunne være dit nye hjem, så læs videre her og bliv klogere på, hvad Tjekkiet har at byde på.

Ankomst til Tjekkiet

Arbejdstilladelse i TjekkietTjekkiet

Da Tjekkiet er en del af EU, kan du nemt og overskueligt tage skridtet og flytte dertil uden at skulle bekymre dig om visum. Det eneste, du skal have klar, er dit pas, der dog skal være gyldigt under hele dit ophold. Du skal således ikke søge om opholdstilladelse, men bliver du i landet længere end 30 dage, skal du huske at registrere dig hos fremmedpolitiet.

Du skal registrere dig i den by, du er bosat i, og det skal være inden 30 dage efter din ankomst til landet. Flytter du til Prag, vil det være hos fremmedpolitiet du skal registrere dig. Skifter du på et tidspunkt adresse, skal du ligeledes melde dette til fremmedpolitiet. Det skal ske senest tre dage, efter at du er flyttet.

Hos fremmedpolitiet kan du søge om et EU-opholdskort. Dette er ikke lovpligtigt, men opholdsbeviset er brugbart at have, når du opholder dig i Tjekkiet. Det er gratis at få et EU-opholdskort. For at modtage opholdsbeviset, skal du blandt andet udfylde en ansøgningsformular, medbringe to pasbilleder og dit danske pas samt lejekontrakt eller anden form for bevis på bopæl. Læs mere om dette på udenrigsministeriets hjemmeside.

Opret en bankkonto

Arbejder du i Tjekkiet, kan det stærkt anbefales at oprette en bankkonto i landet. Du sparer udgifter, du vil have ved at hæve med dit danske dankort i hæveautomater og ved udenlandsk overførsel af fx husleje. Ligesom i Danmark kan det være forskelligt, hvilken legitimation bankerne ønsker at se fra dig. Man vil dog ofte opleve, at de ønsker at se pas og en lejekontrakt.

Er du flyttet til Tjekkiet på grund af et job og måske ikke har fundet bolig endnu, vil det hos nogle banker være nok at vise dokumentation fra din arbejdsplads. På den måde sikres det, at du vil være i stand til at forsørge dig selv. Det er altid en god ide at forhøre sig hos flere banker, så man vælger den, der passer bedst til ens behov.

Sygeforsikring

Tjekkiet har ligesom Danmark et offentligt sundhedsvæsen, som du kan benytte dig af, hvis du er syg eller har været ude for en ulykke. Inden du forlader Danmark, bør du søge om det blå EU-sygesikringsbevis. Det kan du gøre på www.borger.dk. Det blå sygesikringsbevis giver dig ret til at få behandling på lige fod med tjekkere og andre EU-borgere i landet.

Bosætter du dig i Tjekkiet i mere end et år, vil det dog ikke længere være muligt for dig at bruge dit blå sygesikringsbevis. Her kan det anbefales at undersøge andre danske rejseforsikringer, der kan dække dig. Du vil i givet fald gennem dit arbejde, og når du betaler skat, også automatisk være dækket af den offentlige sygeforsikring, der giver dig gratis adgang til offentlige sygehuse.

Løn og skat

Både lønnen og skatten er lavere end i Danmark, men leveomkostningerne er imidlertid også markant lavere. I 2018 ligger skatten på personlig indkomst på 15%. Skattesatsen varierer dog efter lønnen og antal timer, du arbejder. Arbejder du meget, og er din løn høj, vil du oftest også skulle betale lidt mere i skat.

  • Skattesatser i Tjekkiet (2018):
  • Personlig indkomst beskattes med 15% (både lønindtægt og indtægt ved selvstændig virksomhed).
  • Personlig indkomst over 48 gange gennemsnitsindkomsten beskattes med 22%.
  • Skattesatsen for virksomhedsindkomst er 19%

Arbejde i Tjekkiet

Jobmarkedet i Tjekkiet

TjekkietAt arbejde i udlandet kan ikke blot være en fantastisk oplevelse rent personligt, men det kan også gavne dig på den lange bane og i din videre karriere. Er du fx nyuddannet og jobsøgende, men ikke rigtig kan finde arbejde i Danmark, kan det betale sig at søge uden for Danmarks grænser, og her er Tjekkiet bestemt et besøg værd, hvis du er på jagt efter nye udfordringer.

Du vil nok hurtigt opleve, at det langt fra er alle i Tjekkiet, der kan tale engelsk. Fortvivl dog ikke, mens du øver dig på det tjekkiske sprog. Der er et væld af danske og internationale virksomheder i Tjekkiet, der både søger dansksprogede og engelsksprogede medarbejdere. Tjekkiet er nemlig blandt de førende lande i Central- og Østeuropa, når det kommer til at tiltrække udenlandske virksomheder.

Det kan være fordelagtigt for dig at finde arbejde i kundeservice, hvor du bl.a. skal svare på mails og tage telefonen. Det er ikke kun, fordi der er mange af disse typer jobs både for danske og internationale virksomheder, men det er også et godt sted at begynde. Drømmer du om at blive leder, kan dette være et startskud til at bringe dig tættere på dit drømmejob.

Når danske virksomheder rykker afdelinger til udlandet, opretter de såkaldte shared service-centre. Ideen er at samle alle afdelinger på ét sted – noget, der er blevet mere og mere populært de seneste år. Det er således her, hvor du ofte vil kunne finde jobs i kundeservice. Du kan i vores jobportal holde øje med jobs i Tjekkiet, hvor du kan finde jobs i kundeservice og en masse andre spændende jobs.

Ansættelsesvilkår

En almindelig arbejdsuge ligger på omkring 39 timer. Du har, efter at have arbejdet i 60 dage, ret til at tage ferie. Standarden er, at du kan tage omkring 20 dages ferie hvert år. Ønsker du at opsige dit job, er opsigelsesperioden på to måneder. Gennemsnitslønnen ligger på mellem 190.000 og 240.000 tjekkiske koruna årligt, hvilket svarer til mellem 55.000 kr. og 70.000 kr.

Lønnen afhænger også af, hvor i landet du bosætter dig. I hovedstaden Prag vil du få en højere løn end andre steder i Tjekkiet, lige som priserne på bolig og mad også er højere i Prag. Er du ansat i en dansk virksomhed eller anden international virksomhed, kan lønnen dog være højere, og den kan naturligvis også variere, alt efter hvilken stilling du har.

Opsigelse

  • Opsigelsesvarsler i Tjekkiet (2018):
  • Såvel arbejdsgiver som arbejdstager kan generelt opsige et ansættelsesforhold med to måneders varsel.
  • Aftale om fx tidsbegrænset ansættelse kan være specificeret i ansættelseskontrakten.

Jobansøgning

Jobansøgningsprocessen ligner meget den, der også er i Danmark. Du sender en kort, motiveret ansøgning og dit CV. Ønsker virksomheden at møde dig, vil dette typisk fremgå i jobopslaget. Befinder du dig stadig i Danmark, kan det være besværligt at tage til en jobsamtale i Tjekkiet. Her vil mange virksomheder dog være åbne for, at jobsamtalen bliver afholdt online via fx Skype.

Levevilkår

Find bolig i Tjekkiet

Selvom der er grupper på Facebook og hjemmesider, hvor du kan finde bolig i Tjekkiet, er det svært at finde noget, når du sidder hjemme i Danmark. Det kan her anbefales, at du indlogerer dig på et hotel eller hostel de første dage i landet, indtil du finder en bolig.

Dette giver dig mulighed for at opsøge en lokal ejendomsmægler og besigtige et værelse eller en lejlighed, før du skriver under på en lejekontrakt. Rejser du på grund af et arbejde, kan det også være, at dit arbejde kan rådgive og hjælpe dig med at finde en bolig. Søger du efter et værelse, kan det anbefales at kigge på forskellige Facebook-grupper, da folk ofte anbefaler/tilbyder værelser.

Flytter du til Prag, kan du f.eks. finde værelser her: https://www.facebook.com/groups/cz.prague.flatshare/?fref=nf. Er du dermed ude efter en lejlighed til dig selv eller til din familie, kan det stærkt anbefales at opsøge en lokal ejendomsmægler, der kan hjælpe dig med at finde en bolig i det område og i den størrelse, der passer til dig. Indskud og leje afhænger af, om du flytter til en mindre by eller til hovedstaden.

Prag er dyrere end andre tjekkiske byer, men selv i Prag vil du opleve, at huslejen generelt er lavere end i København. For en 85 m² lejlighed vil huslejen typisk ligge på knap 5.800 kr., og i dyrere områder som Prag, kan den ligge på omkring 2.000 kr. mere. En anden bonus ved tjekkiske lejligheder er, at de ofte er møbleret og helt klar til at flytte ind i.

Leveomkostninger i Tjekkiet

Selv om lønnen kan virke lav, er leveomkostningerne som nævnt også langt lavere i Tjekkiet. Du kan her tage på fine og eksklusive restauranter uden at tømme pengepungen. Spiser du fx frokost ude og bestiller mad og drikkevarer, er prisen gerne omkring 170 tjekkiske koruna, hvilket svarer til omkring 45 kr. I Danmark vil du nemt komme af med det dobbelte eller mere.

Trafik i Tjekkiet

Lige som i Danmark kører du i Tjekkiet i højre side af vejen. Du vil kunne bruge dit danske kørekort. Når du flytter, kan du også nemt køre til Tjekkiet, hvis du i forvejen ønsker at have bilen med. Tager du bilen med, skal du dog være opmærksom på, at når du opholder dig i Tjekkiet med bilen i en længere periode, skal du indregistrere den lokalt.

Du skal således bestille nye nummerplader og betale indregistreringsafgift i Tjekkiet samt kunne dokumentere, at det er din bil, og at den har været til syn. Inden du tager bilen til Tjekkiet, skal du også huske at afmelde bilen i Danmark. Det kan lyde mere besværligt, end det er. Det er faktisk enkelt at tage bilen med, og det kan være brugbart i forhold til job og bolig.

Danskere i Tjekkiet

Udlændinge strømmer til for at se den smukke natur eller gå aftentur i de små, brostenbelagte gader i Prag. Selv om det er fantastisk at møde folk fra hele verden, kan det også være rart at møde andre danskere. På Facebook kan du blive medlem af grupper for danskere i Tjekkiet, hvor du kan møde og stille spørgsmål til andre danskere, der opholder sig i landet. Se fx https://www.facebook.com/groups/172717039412494/.

Tjekkiet