Bo og arbejde i Malta

Bo og arbejde i Malta

Denne lille ø med kun 430.000 indbyggere bliver mere og mere populær blandt emigranter. Øriget har været medlem af EU siden 2004, og siden 2008 har de også anvendt Euro som betalingsmiddel. Ud over et utroligt godt klima, den rige historie og den fascinerende Middelhavskultur, tilbyder Malta også meget, når det gælder job og livskvalitet for mennesker, der ikke kun vil holde sommerferie hér. Mange internationale virksomheder har produktionsanlæg hér, og Middelhavsøen er blevet et centrum for den europæiske spilindustri ved at licensere onlinespil. Malta

Ankomsten til Malta

Arbejdssøgende fra andre EU-lande skal hverken bruge visum eller arbejdstilladelse for at arbejde på Malta. Ifølge EU-regler har borgere i alle EU-lande (med undtagelse af Kroatien) ret til at bosætte sig i landet.

Registrering og vigtige ID-numre

De, som vil bo og arbejde på Malta længere end 3 måneder, skal bruge et eResidence Card fra den maltesiske regering. Kortet er nemt at få fra myndighederne og bekræfter, at du bor på Malta. Med kortet bliver mange hverdagsting nemmere. For eksempel er det meget nemmere at åbne en bankkonto.

For at arbejde skal du bruge et socialforsikringsnummer. Du kan anmode om et sådant direkte fra socialkontoret.

Bankkonto

Selvom du kan fortsætte med at bruge din danske konto i starten, er det bedre på sigt af have en konto i landet. Din løn overføres normalt til din bankkonto. Den nemmeste måde at åbne en konto er, hvis du allerede har et eResidence-kort. Dette kan bruges som legitimation og viser samtidigt, at du bor eller planlægger at bo længe på Malta. Desuden kan du have brug for et bevis på din adresse eller en ansættelseskontrakt. Nogle banker kræver også et referencebrev fra din tidligere bank. Det er op til hver enkelt bank at bestemme, hvilket grundlag de skal bruge.

Sygeforsikring

Sundhedsplejen på Malta holder en høj standard. Den grundlæggende sundhedspleje dækkes af staten og kan benyttes af alle indbyggere. For de socialt svage og for visse kronisk syge er der gratis behandling.

De, som ønsker en ekstra forsikring, kan også tegne en privat sygeforsikring.

Skatter og løn

Minimumslønnen på Malta er 735,63 euro om måneden. Lønniveauet på Malta er ret lavt: Gennemsnitslønnen ligger på i 16.000 euro før skat. Især job inden for catering og hotel er dårligt betalt. Indkomstskatten er mellem 0% og 35%. Skatteprocenten afhænger af indkomst og civilstand: Find de aktuelle skatteprocenter på IRD’s hjemmeside. Ud over indkomstskat er der cirka 10% i sociale afgifter.

Arbejde

MaltaArbejdsmarkedet

Maltesisk og engelsk er de officielle sprog på Malta. Maltesisk er et meget svært sprog at lære, og få udlændinge taler det flydende. De, der taler engelsk, vil dog kunne håndtere livet på Malta uden problemer, da stort set alle maltesere taler sproget. Gadeskilte, blanketter med mere er enten på engelsk eller er tosprogede.

Især søger iGaming-industrien meget arbejdskraft, som taler godt dansk, og som ønsker at bosætte sig på Malta. Disse job er ofte lavkvalificerede stillinger, da online-spilbranchen er relativt ny på Malta. Hasardspil har kun været tilladt på Malta i få år, så disse virksomheder tilbyder meget gode karrieremuligheder. Onlinespillebranchen søger også uddannede medarbejdere inden for markedsføring, oversættelse, informationsteknologi, bogføring og mange andre områder.

Callcenter-agenter, tjenere, hotelpersonale og rengøringsassistenter er nogle af de mest efterspurgte faggrupper.

Uddannelse

Der er et stort behov for veluddannede mennesker på øen. De, som har fuldført deres studier eller praktik, har betydeligt bedre chancer på det maltesiske arbejdsmarked. Der er stort behov for universitetsuddannede i forskellige discipliner samt for arbejdstagere med specialister. Men også erhvervserfaring og forskellige branchespecifikke uddannelser og certifikater er velkomne. Noget, som yderligere kan øge dine muligheder over for andre, er færdigheder i flere forskellige sprog, da alle virksomheder i princippet er internationalt orienterede. På grund af manglen på kvalificerede medarbejdere inden for visse områder er der nu også en del tilbud på Malta, som giver erhvervsaktive en chance for at kvalificere sig ved f.eks. at tage visse certifikater.

Arbejdsret

Når du begynder at arbejde på Malta, bør du modtage din ansættelseskontrakt senest 8 dage, efter at du er ansat. I mange virksomheder er det normalt med en prøvetid. Denne kan højst være 6 måneder (længere for højere stillinger). Lønnen udbetales hver fjerde uge.

På Malta har du ret til 24 betalte feriedage (ved en 5-dages uge/40-timers uge). Dertil kommer 14 helligdage. Hvis en helligdag falder i weekenden, udlignes den senere. Hvis man kombinerer de lovfæstede feriedage og helligdage, kommer man op på 38 dage. Dette placerer Malta i toppen i en europæisk sammenligning, sammen med Østrig.

Opsigelsesfristen afhænger af, hvor længe du har været ansat i virksomheden.

Over 1 måned, under 6 måneder En uge
Over 6 måneder, under 2 år 2 uger
Over 2 år, under 4 år 4 uger
Over 4 år, under 7 år 8 uger
Over 7 år 8 uger + 1 uge for hver helt arbejdsår (maks. 12 uger)

Ansøgning

Når du søger job på Malta, skal du skrive et brev og et CV på engelsk og også oversætte relevante beviser og certifikater. Det vigtige er, at du koncentrerer dig om relevante oplysninger. Dit CV bør ikke være længere end 2 sider, og du skal medtage dine seneste ansættelser, relevant uddannelse samt andre kvalifikationer og sprogkundskaber.

Leve

Bo

Lejeomkostninger afhænger ofte på beliggenheden, også på Malta. De fleste job findes i området omkring hovedstaden Valletta. En 1-værelses lejlighed koster mellem 500 euro og 800 euro uden varme og varmt vand. Byerne Sliema, St Julians, Gzira og Valletta er de dyreste. Det er billigere, hvis du flytter til den nordlige del af øen: Mellieha, St Paul’s Bay, Qawra og Bugibba. Lignende prissatte lejligheder findes på den sydlige del af øen i Vittoriosa, Senglea, Cospicua, Marsaxlokk, Birzebbugia og Marsaskala. De billigste 2- og 3-værelses lejligheder findes også sydpå.

Byerne i det centrale Malta ligger så tæt, at du af og til ikke bemærker, når du kører fra én by til den næste. Og øen er heller ikke stor – Malta er godt og vel 30 km lang.

Næsten alle lejligheder på øen er fuldt møblerede, og du får i princippet adgang til lejligheden med det samme efter at have underskrevet lejekontrakten. Du kan lede på internettet, på boligportaler, i Facebook-grupper eller i aviser efter en lejlighed. De, som ikke vil forsøge på egen hånd, kan forsøge med en ejendomsmægler. Det koster penge, men det går ofte hurtigere at finde en lejlighed.

I din søgning efter en bolig bør du være opmærksom på svindlere. Det bedste er at lede efter lejligheden på stedet. På den måde kan du personligt kigge på lejligheden og møde udlejeren eller mægleren. Betal aldrig penge på forhånd uden at have set noget.

Samfund

Malta er et hyggeligt og spændende sted at bo, ikke udelukkende på grund af Middelhavsklimaet. Den britiske arv er allestedsnærværende og har givet øen en god administrativ organisation, og efter tilslutningen til EU er infrastrukturen og levestandarden forbedret betydeligt. Hovedstaden Valletta, som er lettilgængelig fra alle steder på øen, har alle moderne faciliteter, en storby bør have – f.eks. en havn og en lufthavn tæt ved, beliggende i byen Luqa. I de seneste år er der bygget flere nye lejligheder og huse af mellemeuropæisk standard på Malta.

Menneskene er mere afslappede, og livet synes at gå langsommere på grund af de høje temperaturer. Myndigheder samt postvæsen betragtes som pålidelige, men langsomme. Folk er venlige og åbne. Livet på Malta er forholdsvis sikkert sammenlignet med de flest andre europæiske lande. Med undtagelse af småforbrydelser i turistområderne er kriminalitetsfrekvensen meget lav.

I fritiden er det muligt at dyrke alle mulige former for vandsport på Malta. Der findes flere steder på øen med et udpræget natteliv og mange muligheder for at udforske øerne, inklusive at tage færgen til Gozo eller Sicilien i Italien. Om sommeren lokker Malta lokalbefolkningen og turisterne med mere end strande: Der findes også flere festivaler og andre arrangementer.

Leveomkostninger

Omkostninger for en bolig på Malta er noget lavere end i Danmark. Lønniveauet er imidlertid også lavere.

Mange virksomheder tilbyder de ansatte forskellige fordele, f.eks. fitnessmedlemskab eller restaurantkuponer.

Stockholm Sliema
1 liter mælk
1,5 liter vand
1 kg kartofler
Månedskort til kollektiv trafik
Internet (månedsomkostning)
BiografFitnessmedlemskab (pr. måned)
Leje (1-værelses lejlighed)
€0,82
€0,66
€1,22
€81,00
€26,35
€10,00
€25,16
€644,24
€0,88
€0,70
€1,20
€26,00
€24,75
€8,00
€50,00
€676,77

Kilde: Numbeo

Trafik

Ligesom i Storbritannien kører man også i venstre side på Malta. Det skal du vænne dig til, og i løbet af de første dage på Malta skal du være særligt opmærksom. Du bør nøje overveje, om du vil tage din bil med til Malta. Hvis du er registreret som bosiddende, skal du registrere din bil inden for 7 dage, ellers får du bøder.

Bussystemet er meget omfattende, men der findes ingen tog på øen. Trods et godt linjenet og billige billetter er der meget biltrafik på Malta. Mange buslinjer går kun hvert 30. minut, og på grund af de mange stop på ruten tager busturen lang tid sammenlignet med en biltur. Den tætte trafik øger desuden problemet med lange køretider og bidrager til, at busserne ofte er forsinkede.

Danskere på Malta

Danmark er en af de største grupper af udlændige på den lille ø. Derfor er ikke så underligt at finde særlige danske arrangementer på Malta. På Facebook findes forskellige grupper, f.eks. gruppen Dansk i Malta, hvor du blandt andet kan udveksle erfaringer om livet på Malta eller få tips af landsmænd inden flytningen.

Malta