8 tips til at bekæmpe hjemve, når du har flyttet til udlandet!

Hjemve er en følelse af stress eller angst, som forårsages af separation fra mennesker og steder, man kender til. Så når du flytter til udlandet, er det næsten garanteret, at du vil savne hjemmet på et tidspunkt. Du skal efterlade alt, hvad du kender herhjemme: din familie og venner, det danske system, dine daglige bekvemmeligheder og rutiner. I stedet står du overfor et helt nyt eventyr. 

Sådan mindsker du følelsen af hjemve som expat

Dit nye land vil bringe nye miljøer, rutiner, kulturer, arkitektur og spændende opdagelser. Måske vil du elske det! Eller måske lever det nye land ikke op til de høje forventninger, du har, og du har svært ved at acceptere de lokale holdninger, hvilket får dig til at føle dig malplaceret.

Selv de, der føler sig forberedte og positive over for at flytte til udlandet, kan opleve kulturchok og hjemve og måske vil du savne specifikke ting fra Danmark. Derfor har vi samlet de 8 bedste tips til at få dit nye land til at føles som hjemme.

1. Medbring dine yndlingsting

Hvis dit nye hjem føles upersonligt og fremmed, kan det være trøstende at medbringe nogle af dine yndlingsting hjemmefra, genstande med en følelsesmæssig forbindelse og en følelse af tryghed.

Det kan være hvad som helst: et billede af din familie eller dit kæledyr, en bamse, dit yndlingskaffekrus, den støbejernspande, du fik i julegave af bedstemor, eller planterne i dit køkkenvindue. Velkendte genstande i hjemmet kan hjælpe med at reducere hjemve.

2. Etabler en rutine

Det nye miljø kan føles overvældende, men lad være med at lukke dig inde i dit hjem og bruge dagen på at scrolle på din telefon. Det vil ikke gavne dig i det lange løb.

Find på en daglig og ugentlig rutine, der får dig ud af huset og hjælper dig med at lære byen at kende. Afsæt dage til indkøb, lokal sightseeing, fysisk aktivitet og networking. Disse rutiner vil hjælpe dig, når motivationen svigter, og du tøver med at forlade huset, og de vil hjælpe dig med at balancere dit daglige liv og prioritere dine langsigtede behov.

Forskning viser, at gode rutiner kan hjælpe med at reducere stress, hvilket kan give mere tid til afslapning, bedre mental sundhed og mindre angst. Det lyder da værd at give et forsøg, ikke?

3. Lær byen at kende

Når du ankommer til din nye by, skal du starte med at finde de vigtigste steder for dig og finde ud af, hvordan du kommer derhen. Det kan være en dagligvarebutik, et fitnesscenter, en skole og en park.

Den bedste måde at lære at finde rundt i byen på, er at fordybe sig i den. Forvent masser af forkerte sving, U-vendinger og ekstra tid til at komme til din destination i starten. I stedet for at blive frustreret, så se det som en spændende ekspedition.

Afhængigt af det land, du flytter til, kan infrastrukturen, trafikken og den offentlige transport være anderledes, end du er vant til. Når du har fået styr på den lokale transport og kan komme rundt uden stress, vil dit forhold til byen ændre sig. Pludselig vil du se flere muligheder for at komme til forskellige steder, uden at dræne din energi.

4. Find dine yndlingssteder

Find et yndlingssted udenfor din bolig, hvor du kan lære den nye kultur at kende og samtidig have et sted, hvor du kan slappe af og føle dig godt tilpas. Hvis du kan lide at læse, så gør det på en lokal café i stedet for derhjemme.

Led efter et sted, hvor du føler dig godt tilpas, og som beroliger dig, når alt andet føles overvældende. Et sted, hvor du føler dig godt tilpas og hjemme. Hvis det ikke er en café, kan det være et bibliotek, en lade, et fitnesscenter, en bar, en park, en klub, en strand eller en havn.

5. Skab lokale venskaber

Du flytter måske til et nyt land sammen med andre expats, og det er naturligt at hænge ud med dem. Expat-boblen kan være behagelig, men gå ikke glip af at lære de lokale at kende, da det kan hjælpe dig med at føle dig mere hjemme.

Läs mere om at få venner i udlandet her.

Tal med dine naboer og folk i de lokale butikker. Du kan spørge dem om deres dag eller søge tips og råd for at lære mere om området. En anden måde at socialisere med de lokale på, er at deltage i organisationer og aktiviteter, der ikke primært er rettet mod expats.

Hvis du kan lide at træne, hvorfor så ikke vælge et fitnesscenter med et bredt udvalg af gruppefitnesshold, eller med loungeområder tilknyttet? Hvis du kan lide at læse, så meld dig ind i en lokal bogklub! Læs mere om at få nye venner i udlandet her.

6. Lær sproget

Et fremmed sprog og mangel på kommunikation kan helt sikkert skabe en følelse af fremmedgørelse og hjemve. Det kan være svært at observere hvordan andre hilser, kommunikerer og opfører sig, mens man føler, at man ikke passer ind.

Ved at lære et nyt sprog og forstå det lokale sprog, vil det føles meget lettere og reducere kulturchokket. Det vil lette praktiske ting i hverdagen som at gå i banken, købe ind, navigere i offentlig transport, men også fremme en forståelse af kulturelle og sociale normer.

7. Mediter

Når det føles overvældende, og din hjemve er intens, er det særligt vigtigt ikke at handle umiddelbart på disse stærke følelser. Med meditation kan du forbedre din evne til at regulere følelser ved at være i stand til at skifte perspektiv.

Fokuser på din vejrtrækning, og læg tanker om hjemve, fremmedgørelse, fejlplacering og tvivl til side et øjeblik. Saml energi, berolig dig selv, og bring tankerne tilbage, når du føler dig klar til at se på dem med friske øjne.

8. Vær tålmodig

Sidst, men ikke mindst, skal du have tålmodighed. Det kan tage tid at finde sin plads og føle sig hjemme i et nyt miljø. Alt er nyt, og nyt kan være skræmmende. Det er slet ikke mærkeligt. Giv det tid, gør dit bedste for at give det nye miljø en fair chance, og giv ikke op.

Fik du lyst til at søge job i udlandet? Så bør du tjekke alle vores job her!

Publiceringsdato 07.09.2023
Del på:
Bliv ansat hurtigt
Personlig rådgivning
Velkendte firmaer

Nyttige artikler

Anbefalede job

Oplev disse lande